vineri, 4 ianuarie 2013

Cat de importanta este imaginea de sine?



Deşi, greu de conturat, imaginea despre sine joacă un rol important în conduita noastra. Ne-am obişnuit să credem că acţiunile individului constituie rezultatul global, deci exclusiv, al însuşirilor sale. Totuşi, nu este greu de întrevăzut că însuşirile respective sunt puse în acţiune de o forţă care nu se identifică cu ele, de imaginea despre sine. Prin tot ceea ce întreprinde individul, apără, afirmă sau tinde să creeze celor din jur o anumită imagine despre sine, suma reprezentărilor sale cu privire la el însuşi. Imaginea despre sine apare astfel, ca un dat  al realităţii, care poate şi trebuie să devină obiect al cunoaşterii psihologice, în final al autocunoaşterii.
Formare imaginii de sine are loc, într-un moment cuprins, după cum notează U. Şchiopu şi E.Verza (1981), între cea de-a 17-a şi cea de-a 36-a lună de viaţă, când are loc recunoaşterea de sine a copilului în oglindă. Constituirea imaginii despre sine începe prin operarea unei distincţii între „propriul corp” şi „ceea ce se afla in afara propriului corp”.
Începutul constituirii sinelui, datorat mişcării, care provoacă simultan, prin voia proprie modificarea lucrurilor din jur, şi sumei de senzaţii prin intermediul cărora, treptat, membrele şi corpul în întregime ajung să fie percepute ca proprii.
Spre deosebire de corpul reprezentat ( cel din oglinda), corpul trăit are un caracter mult mai subiectiv. El reprezintă „opinia” subiectului asupra propriului corp. Din acestea rezultă că formarea imaginii despre sine începe din primele luni de viaţă, prin delimitarea unui sine în raport cu o lume de lucruri şi a cărui evoluţie cuprinde şi o fază de elaborare a schemei corporale.
Ideea că schema corporală este o parte a imaginii despre sine este argumentată de faptul că diviziunea corpului în segmente componente şi mai ales, deplasarea şi recunoaşterea acestora sub anumite denumiri, implică cu necesitate o anumită distanţare de propriul corp, o privire asupra lui din afară. O asemenea optică, din exterior, constituie substratul specific al imaginii despre sine.
Următorul element este evidenţiat prin reprezentările corporal – dinamice. Alături de acestea, judecăţile de valoare cu privire la propriul corp (înalt, gras şi urât) fac parte din imaginea despre sine şi sunt departe de a avea un caracter exclusiv estetic. A fi înalt, slab, frumos, etc., presupun nişte criterii de valorificare, care într-un fel sau altul, sunt expresia unor convenţii sociale. Aprecierea însăşi, indiferent de criteriu, presupune comparaţie, deci un cadru social. În cadrul social, însă, avem de-a face cu o varietate de criterii, nu numai cu cel estetic, operante atât în autoaprecierea individului, cât şi în aprecierea acestuia de către cadrul social. Cea mai mare parte dintre ele vizează faptele sale, trecute, actuale sau posibile, şi pornind de aici, rolul său social.
Sintetizand , în ceea ce priveşte vârsta preşcolară a copilului, se consideră că în „structura” imaginii despre sine intră două categorii mari de elemente: reprezentările corporal – dinamice şi reprezentările asupra prorpiilor posibilităţi de acţiune. În privinţa acestora din urmă, s-ar putea spune că „jocul cu alţii” constituie pentru copil o deosebit de bogată sursă de date cu privire la sine.
De multe ori, modul in care ’se vede’ un copil este strans legat si de atitudinea familiei si a celor apropiati copilului. Un copil care se simte acceptat asa cum este, indiferent de performantele sale, este un copil care se simte confortabil in ’pielea lui’, un copil cooperant si curajos.
Sa invatam si daca am uitat, sa ne aducem aminte, ca pentru un copil, o vorba, o privire, un gest, pot face diferenta intre ’ma simt valoros’ si ’nu sunt indeajuns de bun’.
Allport consideră că „primul aspect al identităţii proprii care se dezvoltă este simţul unui eu corporal”. În acelaşi sens, apreciază că simţul eului corporal se dezvoltă nu numai din senzaţii organice, ci şi din frustrarile care apar „afară”. Simţul corporal rămâne pe toată durata vieţii o ancoră a conştiinţei de sine, dar, oricât de important este acesta, el nu reprezintă întregul eu al cuiva.
Desi, perioadele prescolara si scolara au un rol decisiv in formarea imaginii de sine, aceasta din urma se maturizeaza odată cu noi, sau poate să se deterioreze. De fiecare dată când trebuie să acţionăm, să facem faţă unei provocări, să luăm o hotărâre morală, ne cosiderăm sentimentele faţă de propria persoană ca fiind corecte sau greşite. Iar dacă evităm acţiunile şi hotărârile, în ciuda necesităţilor evidente, aceasta este tot un fapt care ne afectează atitudinea faţă de propria persoană.
Nevoia noastră de respect de sine este nevoia de a ştii că funcţionăm aşa cum ne-o cere viaţa şi starea de bine.

Biliografie: 
Autocunoastere Si Creatie - Valeriu Ceausu 
Eul si personaliata- Mielu Zlate
Imaginea de sine si personalitate in adolescenta - studii teoretice si experimentale- Margareta Modrea
Psihologia varstelor (in colab.), E.D.P., Bucuresti, 1981 si editare revizuita in 1994, 1995, 1997- Emil Verza
Maria Tomescu
Psiholog Clinician

Articole

Frica…..sau anxietate                 “Eu am reuşit să am, azi, numai îndoieli şi să nu mai ridic ochii spre cer decât ca să ştiu când...