joi, 2 mai 2013

Ce sunt atacurile de panica?


Atacurile de panica sunt episoade de teama intensa insotite de palpitatii, dureri in piept, senzatii de sufocare, ameteala, greata, teama de moarte, senzatii de detasare de propria persoana. Suprinzator pentru personale care se confrunta cu atacuri de panica, acestea sunt relativ des intalnite.
Primul atac apare de obicei fara un motiv evident si se  poate manifesta pe un fond de oboseala, foame, stres sau conflict. Este  intens  si determina formarea unor ganduri anticipatorii de genul: “sigur voi face din nou un atac de panica”.
Trasatura esentiala o constituie faptul ca atacurile nu se limiteaza la o situatie speciala sau la un grup de circumstante si de aceea atacurile sunt imprevizibile.Tendinta este ca atunci cand apare un atac de panica, sa credem ca avem o boala care ne ameninta viata, ca de exemplu o boala de inima. Acest lucru se intampla pentru ca senzatiile corporale descrise mai sus, sunt interpretate gresit.
In momentul in care se instaleaza starea de panica, creste nivelul adrenalinei, care creste nivelul energiei in organism (asa se explica si starea de ametela, dureri in piept, si sufocare),  incepem sa respiram repede (hiperventilatie), iar gandurile negative apar ca rezultat al interpretarii starilor fiziologice.
Atacul de panica este raspunsul chimic si psihologic al interpretarii eronate al unei situatii percepute de catre creier ca fiind periculoasa.. 

 Ce putem face

Pentru a preveni sau diminua sindromul de hiperventilatie, ne va ajuta incetinirea ritmului respiratiei la 10 ‘respiratii’ pe minut. Poti respira incet si profund pe nas, tine respiratie cateva secunde iar apoi expira incet pe gura.

Este important sa stim ca nimeni nu a murit din cauza unui atac de panica. Desi atacul de panica apare ca fiind amenintator pentru viata, este de fapt reactia fiziologica la o situatie perceputa de creier ca fiind periculoasa (de cele mai multe ori in lipsa stimulului).

Atacul de panica este limitat in timp,dar  poate dura si pana la 30 de minute. Chiar daca senzatiile experimentate in timpul atacului de panica sunt extrem de incomfortabile acestea se vor sfarsi.


Maria Tomescu
Psiholog Clinician

Articole

Frica…..sau anxietate                 “Eu am reuşit să am, azi, numai îndoieli şi să nu mai ridic ochii spre cer decât ca să ştiu când...